Do czego służy witamina K?

Do czego służy witamina K? Witamina K jest jedną z wielu witamin, które odgrywają ważną rolę w naszym organizmie. Odpowiada między innymi za proces krzepnięcia krwi oraz reguluje gospodarkę wapniową. Jakie inne funkcje posiada?

Jakie mamy rodzaje witaminy K?

Witamina K występuje w postaci naturalnej i syntetycznej. Do pierwszej grupy należy witamina K1, znana również jako filochinon, fitoketon lub fitonadion. Jest to żaroodporna żółta ciecz syntetyzowana przez rośliny. są witaminami rozpuszczalnymi w tłuszczach. Dostarczamy go do organizmu wraz z pożywieniem. Większość produktów roślinnych. Drugim naturalnym rodzajem jest witamina K2, znana jako menadion. Wytwarzana jest przez mikroorganizmy, ale w niewielkiej ilości wytwarzana jest również przez układ pokarmowy. Jest również rozpuszczalny w tłuszczach. Jest syntetyzowana przez mikroorganizmy żyjące w jelicie czczym i jelicie krętym. Menadion, czyli witamina K3, jest syntetyczną witaminą. Co ciekawe, jest łatwiej wchłaniana niż naturalna witamina K1. Różni się również od naturalnej witaminy K tym, że jest rozpuszczalna w wodzie.

Jakie pokarmy zawierają witaminę K?

Do czego służy witamina K?
Do czego służy witamina K?

Świetnym źródłem witaminy K1 są produkty roślinne. Zacznij od zielonych warzyw liściastych, w tym: rukoli, sałaty, lucerny, szpinaku, ale także awokado i brokułów. Występuje również w olejach roślinnych. Mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego, w tym jaja i nabiał, są bogatym źródłem witaminy K2. Gdzie możemy znaleźć witaminę K w żywności? Jego cennym źródłem są również dojrzałe sery, w tym Gouda i Brie. Występuje również w foie gras, ciemnym drobiu i maśle.

W produktach roślinnych byłyby to kiszonki. Warto pamiętać, że ludzkie jelita produkują niewielkie ilości. Jego potrzebę zaspokaja mało znane w Polsce danie o nazwie natto. Spożywanie 15 gramów dziennie wystarcza do zaspokojenia dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Jednak potrawa charakteryzuje się specyficznym smakiem i zapachem. Więc ile witaminy potrzebujesz każdego dnia? 1 mikrogram na 1 kg masy ciała. Aby zapewnić jej odpowiednią podaż, wystarczy zbilansowana dieta. Suplementacja jest wymagana w przypadku poważnych niedoborów i określonych chorób.

Co robi witamina K?

Witamina K jest niezbędnym składnikiem, który odgrywa ważną rolę w prawidłowym przebiegu funkcji życiowych. Bierze udział głównie w syntezie osoczowych czynników krzepnięcia krwi, bierze również udział w syntezie białka protrombiny. Jeśli brakuje jednego z nich, występuje problem z krzepnięciem krwi. Witamina K wpływa na prawidłowe funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego. Działa przeciwkrwotocznie i uszczelnia ściany naczyń krwionośnych, zapobiegając ich zwapnieniu i pękaniu. Znacząco wpływa na gospodarkę wapniową oraz reguluje wchłanianie wapnia w układzie kostnym. Odgrywa rolę w tworzeniu tkanki kostnej. Co więcej, działa antybakteryjnie, przeciwbólowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Może znacznie spowolnić rozwój raka.

Kiedy warto suplementować witaminę K?

Suplementy nie zastępują i nie mają na celu zastąpienia zbilansowanej diety. Dlatego zdrowe odżywianie to podstawa. W przypadku wystąpienia objawów niedoboru należy skontaktować się z lekarzem, który ustali odpowiednie leczenie. Po pierwsze sugeruje zmianę diety. Jeśli wprowadzone zmiany nie poprawiają stanu zdrowia, decyduje się na suplementację. Czasami decyduje się na wprowadzenie suplementów od razu, w zależności od wyników badań.

Kiedy warto pomyśleć o suplementacji? Kiedy pojawiają się fałszywe dowody. Przewlekły niedobór witaminy K może prowadzić nawet do osteoporozy, uszkodzenia wątroby, niedokrwistości, zwapnienia naczyń krwionośnych, żółtaczki i zaburzeń krzepnięcia krwi. Niedobory witamin (w tym witaminy K i innych) charakteryzują się poważnymi objawami. Aby potwierdzić lub wykluczyć wadę tego składnika, najczęściej wykonuje się laboratoryjne badania krwi. Ponadto lekarze przeprowadzają szczegółowe wywiady z pacjentami, sprawdzając występowanie charakterystycznych objawów deficytowych.

Podsumowując, witamina K jest ważnym składnikiem, który ma duży wpływ na funkcje organizmu. Aby zapewnić jej odpowiedni poziom w organizmie, należy przede wszystkim zadbać o zbilansowaną dietę. W przypadku braku można również skorzystać z dostępnych na rynku suplementów. Jest ich naprawdę wielu. Istnieją między innymi preparaty zawierające multiwitaminy, jednak należy zachować szczególną ostrożność podczas ich stosowania. Nadmierne ilości niektórych składników mogą również mieć negatywne skutki, chociaż marketing producentów zachęca do ich stosowania. Dlatego stosując suplementy należy wybierać tylko składniki, których nam brakuje i unikać nadmiernego spożycia. W tym zakresie pomocna może być konsultacja z lekarzem, który ustala przebieg leczenia.